Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2010

l'aeterna citta' di Roma e la citta' Vaticana
Οι πενθήμερες ή επταήμερες μαθητικές εκδρομές στην τρίτη Λυκείου αποτελούν πια κάτι σαν θεσμό. Ολοένα και περισσότερα σχολεία τελευταία επιλέγουν προορισμούς του εξωτερικού, εκμεταλλευόμενα τα φθηνά σχετικά ταξιδιωτικά πακέτα. Ιταλία, Πράγα και λιγότερο οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (κυρίως περισσότερο λόγω υψηλότερου κόστους) βρίσκονται ψηλά στη λίστα των επιλογών τους. Η Ιταλία είναι πραγματικά μία χώρα, που ως γειτονική, συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των περισσοτέρες ελληνικών σχολείων που επιλέγουν το εξωτερικό. Και όσα σχολεία την επισκέπτονται πραγματικά δεν μετανιώνουν για την επιλογή τους. Η ιστορία και ο πολιτισμός της Ρώμης, η φυσική ομορφιά των πόλεων της Τοσκάνης, αλλά και της βόρειας Ιταλίας, το οικείο (προς το Έλληνες) περιβάλλον των νότιων περιοχών της Ιταλικής χερσονήσου, τόσο όσον αφορά στις κλιματικές συνθήκες, όσο και στην αρχιτεκτονική είναι στοιχεία που κάνουν την επίσκεψη στην Ιταλία αξέχαστη. Αν ήθελε κανείς να καταγράψει τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας σχολικής πολυήμερης εκδρομής, θα μπορούσε να πει τα παρακάτω: Η επίσκεψη στη Ρώμη έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα: - δυνατότητα προσέγγισης της χώρας και με πλοίο, άρα τη μείωση του κόστους του ταξιδιού. - το πλήθος των αξιοθέατων, που καλύπτουν μία μεγάλη χρονική περίοδο, από τη ρωμαϊκή res puplica και το forum Romanum μέχρι τους αναγεννησιαοκύς ναούς που είναι διάσπαρτοι στην πόλη της Ρώμης. - Ο ποταμός Tiberis που διασχίζει τη Ρώμη και στην εποχή του Καίσαρα και του Οκταβιανού Αυγούστου ήταν ο deus Tiberis. - η ομορφιά της πόλης της Ρώμης, η οποία περιτριγυρισμένη από 7 λόφους (επτάλοφος Ρώμη, είναι από τις πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης. - τη δυνατότητα να επισκεφθεί κανείς και άλλες πόλεις της Ιταλίας, σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από τη Ρώμη, που, επίσης, είναι γεμάτες από αξιοθέατα. Στα αρνητικά μπορεί κανείς να συμπεριλάβει: - την επιμονή των Ιταλών να μιλούν στη γλώσσα τους και όχι στη διεθνή Αγγλική. - τις μάλλον ακριβές τιμές σε ρούχα και σουβενίρς, αλλά και την ακριβή τιμή του νερού.
La citta' Vaticana con il museo del Vaticano
To Βατικανό, που κείτεται στα δυτικά της Ρώμης, αποτελεί ένα μικρό, ανεξάρτητο κρατίδιο (με έκταση που δεν ξεπερνά τα 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που το καθιστά ως το μικρότερο κράτος του κόσμου)και ιδρύθηκε με τη συνθήκη του Λατερανού το 1929. Αποτελεί προέκταση του παπικού κράτους του Μεσαίωνα, αλλά ως επίσημη γλώσσα δεν έχει τα Λατινικά. Μολονότι τα περισσότερα επίσημα έγγραφα είναι γραμμένα στην ιταλική γλώσσα, ωστόσο υπάρχουν και κάποια γραμμένα σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ή ισπανικά). Δέχεται σε σχέση με την έκτασή του το μεγαλύτερο πλήθος τουριστών καθημερινώς σε σχέση με άλλα κράτη και είναι πασίγνωστο για τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες του. Οι τοιχογραφίες του Ραφαήλ και του Μιχαήλ Αγγέλου που στολίζουν το Βατικανό, αποτελούν σημείο θαυμασμού των περισσοτέρων τουριστών με πιο γνωστή ίσως την Capella Sixtina. Η Ιταλία, λοιπόν, είναι μία καλή επιλογή για επίσκεψη, όπως, όμως, καλές επιλογές είναι και τόσα αξιοθέατα του τόπου μας.

3 σχόλια:

ΟΚΤΑΒΙΑ είπε...

Στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει το colosseum, τον Τίβερη με τον Αγ. Πέτρο και το palazzo di giustizia.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Ωραιότατες οι εντυπώσεις σου, Μαριάννα. Εύχομαι να ξαναπάς κάπου αλλού του χρόνου και να περάσεις υπέροχα! (Αλλά η φωτογραφία σου από τη Σιένα, μόνο... εσένα δε δείχνει! Γιατί μας βασανίζεις;)

ΟΚΤΑΒΙΑ είπε...

Ευχαριστώ για την ευχή σου. Ήδη κάτι βρίσκεται στο μυαλό μου για το καλοκαίρι. Έχεις δίκαιο, για τη φωτογραφία, αλλά δεν είχα κάποια καλύτερη που να πληροί και τις προϋποθέσεις.