Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2009

Η γιορτή των Χριστουγέννων


Τα Χριστούγεννα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και ομολογούμενως από τις πιο αγαπητές μικρών και μεγάλων!
Λαμπερά χαμόγελα, χαρμόσυνα μηνύματα, λαμπιόνα που στολίζουν τα σπίτια σε κάθε γωνιά από την πόλη έως το πιο μικρό χωριό, δώρα, κάλαντα , χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολισμένα με κάθε είδους στολίδι...όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα αυτής της γιορτής, που τοποθετείται ημερολογιακά στην καρδιά του χειμώνα.
Μολονότι στα θρησκευτικά βιβλία και στο "κατά Λουκάν" Ευαγγέλιο,( όπου γίνεται αναφορά στους βοσκούς οι οποίοι, καθώς έβοσκαν τα κοπάδια τους άκουσαν την αναγγελία για τη γέννηση του Χριστού) δεν καταγράφεται πουθενά πως η γέννηση του Χριστού τοποθετείται το χειμώνα και μάλιστα στις 25 Δεκεμβρίου, ωστόσο έχει επικρατήσει ο εορτασμός της μεγάλης αυτής γιορτής να γίνεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αρκετά αργότερα, αρχικώς στη Ρώμη, υπάρχουν πληροφορίες πως οι Χριστιανοί εκεί (και μάλιστα μια συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα) γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου γύρω στον 4 αιώνα. Άλλωστε,εκείνη την εποχή στη Ρώμη ελάμβαναν χώρα αρκετές παγανιστικές εορτές. Γνωστή η εορτή του Sol Invictus (sol-solis =ήλιος, invictus < in (που αντιστοιχεί στο ελλ. "α" στερητικό +μτχ ρ. Vinco-xi-ctum-ere =νικώ 3, άρα sol invictus= ήλιος ανίκητος), η οποία καθιερώθηκε από τον αυτοκράτορα Αυρήλιο και γιορταζόταν στις 25 Δεκέμβρη. Γενικότερα, γνωστή είναι η άποψη, χωρίς να μπορούμε να την επιβεβαιώσουμε στηριζόμενοι σε παραπομπές, πως οι Χριστιανοί καθιέρωσαν την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων, καθώς οι παγανιστικές εορτές που εορτάζονταν την ίδια εποχή μπορούσαν να συμβάλουν τα μέγιστα στην ευκολότερη διάδοση της Χριστιανικής εορτής των Χριστουγέννων και του Χριστιανισμού γενικότερα.
Όποια κι αν είναι η προέλευση της επιλογής της 25η Δεκέμβρη για τον εορτασμό της γέννησης του Θεανθρώπου, ένα είναι σίγουρο: πως αποτελεί μία από τις πιο λαμπερές εορτές. Λαμπερή και για εκείνους που επιλέξουν την πόλη, την εξοχή ή κάποια ευρωπαϊκή ή άλλη πρωτεύουσα. Για αυτούς που θα μείνουν στην πρωτεύουσα, ο δήμος Αθηναίων έχει μεριμνήσει:http://www.cityofathens.gr/el/katoikoi/symbainoyn-stin-poli/eortastikes-ekdiloseis.Υπάρχουν,όμως, και άλλες προτάσεις: http://agenda.pathfinder.gr ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ με ένα τραγουδάκι:youtube.com/watch?v=D3ht_xXl5S0

2 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Καλέ, πόσο συχνά το ενημερώνεις; Δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ, ώστε να κάνω επίκαιρα σχόλια!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, λοιπόν, σε όλους τους αναγνώστες σου!

ΟΚΤΑΒΙΑ είπε...

Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη χρόνου οδήγησε στη μη συχνή ενημέρωση του blog. Τώρα , όμως, ετοιμάζω και άλλη ανάρτηση!Per l'Italia...