Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

21η Μαρτίου. Παγκόσμια μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων


21 Μαρτίου: Η μέρα αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού. Η ίδια μέρα,όμως, είναι και: α. έναρξη της εαρινής ισημερίας, β. παγkόμια ημέρα της ποίησης, όπως καθιερώθηκε από την UNESCO.

"Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη", όπως αναφέρει και η ΟΛΜΕ..
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της τότε ρατσιστικής Νότιας Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ εναντίον μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ. Το απαρτχάιντ υπήρξε ένα στυγνό και απαράδεκτο ρατσιστικό καθεστώς θεσμοθετημένων διακρίσεων που είχε επιβάλει η μειοψηφία των λευκών κατοίκων της χώρας σε βάρος των γηγενών κατοίκων, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Σήμερα το καθεστώς του απαρτχάιντ έχει καταργηθεί, αλλά η ανθρωπότητα δεν κατόρθωσε να εξαλείψει τα προβλήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων.
Ειδικά στην εποχή μας που χαρακτηριστικό της αποτελεί η πολυπολιτισμικότητα και η παγκοσμιοποίηση πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι ρατσισμός σημαίνει οπισθοδρόμηση.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο ρατσισμός δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο και πως ήδη πολύ πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου η ίδια η Ψυχιατρική και η επιστήμη γενικότερα στήριξε τη ρατσιστική θεωρία. Το παρακάτω βίντεο είναι ανατριχιαστικό:">www.youtube.com/watch?v=AuHOWuHygRY">
πηγή της photo:www.ecology.salonica.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: