Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ, Γ΄ΟΜΑΔΑ


Γ΄ΟΜΑΔΑ TMHMA A4 1η διαφάνεια: Σύμφωνα με το κείμενο Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς, η προίκα εκείνη την εποχή έπαιζε μεγάλο ρόλο για την ζωή μιας γυναίκας. Καθώς ήταν ο κύριος παράγοντας για τον γάμο δύο ανθρώπων. Μέσα στο κείμενο εντοπίσαμε αρκετές λέξεις που προσδιορίζουν τον θεσμό της προίκας. Οι λέξεις αυτές είναι οι εξής : -αιτία της θυσίας, -κύριος σκοπός του γάμου, -αιτία τυραννίας, -μεταχειρισμός θυγατέρας (κόρης), -προτίμηση των γονέων και όχι απόφαση της ίδιας της κοπέλας και γενικότερα το «προικιό» ως προς το σύνολο είναι απαραίτητο . Με βάση το κείμενο αυτό τα κυριότερα αίτια της προίκας είναι τα εξής : Η κοπέλα να αποκατασταθεί και να βρει έναν άντρα. Να δοθεί ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό στο γαμπρό καθώς και ακίνητα. Να έχει το ζευγάρι μια ποιοτική ζωή. Η γυναίκα να έχει όλα τα απαραίτητα ώστε να επιλεγεί από κάποιον σπουδαίο και αξιόλογο. Ωστόσο, σήμερα ο θεσμός της προίκας με την έννοια που αποδίδεται στο κείμενο έχει καταργηθεί. Οι άνθρωποι παντρεύονται ή συζούν μεταξύ τους με όποιον επιθυμούν εκείνοι. Επόμενο είναι όπως αντιλαμβανόμαστε να μην υπάρχει προίκα ως κάτι υποχρεωτικό. Αντιθέτως, μερικές φορές προίκα προσφέρεται μόνο για να διευκολύνει την μετέπειτα ζωή του ζευγαριού. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η εργασία γράφτηκε σε λογισμικό παρουσίασης (ppt), αλλά στο παρόν ηλεκτρονικό περιβάλλον μεταφέρθηκε το περιεχόμενό της, χωρίς τη μορφή του ppt.

2 σχόλια:

ΟΚΤΑΒΙΑ είπε...

Πολύ σωστά! Έχετε προβεί σε σύγκριση της έννοιας "προίκα" παλαιότερα και σήμερα και έχετε αξιοποιήσει γόνιμα ό,τι υλικό είχατε στη διάθεσή σας να διαβάσετε.

ΒάσιαΝτρ είπε...

Εξαιρετική δουλειά. Δίνετε στον αναγνώστη να καταλάβει την έννοια της προίκας παλαιότερα και το πως αντιμετωπίζετε σήμερα κάτι τέτοιο.