Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

NΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΟΙΗΣΗ 1948"Α. ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:Ο Νίκος Εγγονόπουλος υπήρξε ποιητής, ζωγράφος,μεταφραστής, αγιογράφος και σκηνογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα.Ως μαθητής φοίτησε οικότροφος σε σχολείο στο Παρίσι.Επέστρεψε, αργότερα, στην Αθήνα,όπου, αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή καλών τεχνών και στο εργαστήρι του Φώτη Κόντογλου, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 (1967) εκλέχτηκε καθηγητής στην έδρα Ελευθέρου Σχεδίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πέθανε το 1985 από ανακοπή καρδιάς.
Έργα του έχουν μεταφραστεεί σε πολλές γλώσσες, αρκετά από τα οποία έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες.
Β. ΠΟΙΗΣΗ 1948
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ:
1.Μας πληροφορεί για το χρόνο (εποχή εμφυλίου πολέμου)
2.Μας πληροφορεί για τη θέση της ποίησης σε περιόδους εμπόλεμων καταστάσεων (περιορισμένη ποιητική δημιουργία)
3.Οδηγεί σε γενίκευση του προβλήματος με την απουσία άρθρου.
Ο Εγγονόπουλος τονίζει πως σε περιόδους εμφυλίων σπαραγμών εκείνα που επικρατούν είναι ο θάνατος, η φρίκη, η δυστυχία.Συνεπώς, τότε η ποίηση και γενικότερα η τέχνη δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.Ακόμα, όμως, και αν υπάρξει τέχνη, αυτή θα περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση του εμφυλίου.
Το «ΠΟΙΗΣΗ 1948» αποτελεί ποίημα για την ποίηση (αυτοαναφορικό), αφού αναφέρεται στο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η ποίηση σε περιόδους εμφυλίων πολέμων, αλλά και γενικότερα εμπόλεμων καταστάσεων.

πηγή των φωτογραφιών: www.eggonopoulos.gr
Η 2η photo: πίνακας του Ν. Εγγονόπουλου με τίτλο "Αργώ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: