Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Δ. Σολωμού "Κρητικός"


O Διονύσιος Σολωμός και ο Ανδρέας Κάλβος είναι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της Επτανησιακής σχολής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Όσον αφορά, μάλιστα, στο Δ. Σολωμό οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο ύμνος εις την ελευθερίαν, η γυναίκα της Ζάκυθος είναι έργα που τον σημάδεψαν. Σημαντική, όμως, θέση κατέχει και ο "Κρητικός", ποίημα, λυρικό, αφηγηματικό και δραματικό, με ιστορικό υπόβαθρο, αλλά και στοιχεία του λογοτεχνικού κινήματος του Ρομαντισμού και όχι μόνο.
Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της επτανησιακής σχολής, τα οποία συναντώνται και στο ποίημα "Κρητικός" μπορούμε να διακρίνουμε α.την αγάπη για την πατρίδα, β. την αγάπη για τη γυναίκα, γ. την αγάπη για τη φύση, δ. τον έρωτα.
Στους στίχους του αποσπάσματος Ι και ΙΙ που ακολουθούν είναι διάχυτα τα παραπάνω χαρακτηριστικά;
I
Eκοίταα, κι ήτανε μακριά ακόμη τ’ ακρογιάλι·
«αστροπελέκι μου καλό, για ξαναφέξε πάλι!».
Tρία αστροπελέκια επέσανε, ένα ξοπίσω στ’ άλλο,
πολύ κοντά στην κορασιά, με βρόντημα μεγάλο·
τα πέλαγα στην αστραπή κι ο ουρανός αντήχαν,
οι ακρογιαλιές και τα βουνά μ’ όσες φωνές κι αν είχαν.

II
Πιστέψετε π’ ό,τι θα πω είν’ ακριβή αλήθεια,
μά τες πολλές λαβωματιές που μόφαγαν τα στήθια,
μά τους συντρόφους πόπεσαν στην Kρήτη πολεμώντας,
μά την ψυχή που μ’ έκαψε τον κόσμο απαρατώντας.
(Λάλησε, Σάλπιγγα, κι εγώ το σάβανο τινάζω,
και σχίζω δρόμο και τσ’ αχνούς αναστημένους κράζω:
.................................................
βλ. και http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=429&author_id=47">
πηγή της photo: wikipedia.

3 σχόλια:

Alexandra Panagiotakopoulou είπε...

Στο απόσπασμα Ι του ποιήματος είναι έντονο το στοιχείο της φύσης με μια οπτικοακουστική εικόνα που προκαλεί δέος. Ο ποιητής αναφέρεται σε αστροπελέκια, στα πέλαγα, στην αστραπή, στον ουρανό, στις ακρογιαλιές και στα βουνά κάνοντας εμφανές την αγάπη για την φύση.
Επίσης στο απόσπασμα αυτό βλέπουμε την αγάπη για την γυναίκα, στον τέταρτο στοίχο "πολύ κοντά στην κορασιά" όπου φαίνεται ο σκοπός του ναυαγού να βρει την αγαπημένη του.
Στο απόσπασμα ΙΙ η φύση δεν είναι έντονο στοιχείο και απλά συμμετέχει. Αντίθετα διακρίνουμε την αγάπη για την πατρίδα στον 2 και 3 στοίχο "μά τες πολλές λαβωματιές που μόφαγαν τα στήθια,
μά τους συντρόφους πόπεσαν στην Kρήτη πολεμώντας" όπου βλέπουμε το θάρρος του ως πολεμιστή και την αξία της θυσίας των συντρόφων του για την ελευθερία. Επίσης στους στοίχους 4 "μά την ψυχή που μ’ έκαψε τον κόσμο απαρατώντας." και 10 "Σαν πρώτα εγώ την αγαπώ και θα κριθώ μ' αυτήνη", διαφαίνεται ο έρωτας και η αγάπη για τη γυναίκα.

ΟΚΤΑΒΙΑ είπε...

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου Αλεξάνδρα. Πράγματι, στους πρώτους κιόλας στίχους του Κρητικού είναι έντονη η θεματογραφία της επτανησιακής σχολής.Ωραία!

Phivos Nicolaides είπε...

Ωραίο ποίημα και ακόμη πιο ωραίο το Μπλογκ ως σύνολο. Καλό μήνα. Ταξίδια