Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ- ΟΜΑΔΑ ΣΤ'
ΟΜΑΔΑ ΣΤ’
ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ
Λ. Κ.
Ζ. Γ.
Ι. Β.
1.ερώτηση
Ο συγγραφέας του διηγήματος ο Μάριος Χάκκας δημοσίευσε το έργο του το 1971 στην περίοδο της δικτατορίας. Το έργο αναφέρεται σε έναν ήρωα, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια ήταν ενεργό μέλος της αντίστασης, κατά την οποία είχε κιόλας φυλακιστεί. Τώρα πια με το προχωρημένο της ηλικίας του βρίσκει δικαιολογίες, ώστε να αποφύγει την ανάμιξή του στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Κύρια δικαιολογία είναι το ψαράκι του για το ποιος θα νοιαστεί αν εκείνος δεν γυρίσει ξανά.
2.ερώτηση
Α. Την 21 Απριλίου 1967 η Ελλάδα από τότε και τα υπόλοιπα επτά χρόνια γνωρίζει τη δικτατορία. Με πρωτεργάτες τους στρατιωτικούς και πολιτικούς όπως Γ.Παπαδόπουλος Ν.Μακαρέζο και Σ.Παττακός δημιουργούν ένα στρατηγικό πραξικόπημα. Πρωθυπουργός ορίζεται ο Κ.Κόλλιας.
Β. Μέσα στο κείμενο διαφαίνεται η επίδραση των παραπάνω γεγονότων στο κείμενο του Μ.Χάκκα όπως ό,τι γίνονταν συγκεντρώσεις κρυφά όπου άκουγαν μουσική, η οποία αναφέρονταν σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια .Άλλο παράδειγμα είναι τα λόγια του πρωταγωνιστή << θα τους ρίξει ο λαός >> εννοώντας τη θέληση για ανατροπή του καθεστώτος.
Γ. Κατά τη γνώμη μας ο συγγραφέας προσπαθεί να πει με συγκαλυμμένο τρόπο όσα επιθυμεί . Χρησιμοποιεί αρκετές ειρωνικές εκφράσεις , όπως το δικτατορικό εμβατήριο ( το πυροβολικό ). Το ύφος του κειμένου είναι παραστατικό , δίνει ζωντάνια μέσα από τις οπτικοαουστικές εικόνες. Απο την άλλη, ο ίδιος ο ήρωας που εφησυχάζει, χρησιμοποιώντας για άλλοθι το ψαράκι στη γυάλα, παρουσιάζεται με τρόπο ειρωνικό και έτσι με υπαινιγμούς ενδεχομένως να αναφέρεται ο συγγραφέας σε όλους εκείνους που κατά την περίοδο της δικτατορίας είχαν αποδεχτεί την κατάσταση και δεν αντιδρούσαν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Ωραία προσπάθεια! Μπράβο!
Δημοσίευση σχολίου