Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014
ΟΜΑΔΑ Α΄: Η ΑΥΤΟΑΝΑΦΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
Ανδρέας Λασκαράτος (http://el.wikipedia.org/wiki)
Ο Ανδρέας Λασκαράτος γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι και συγκεκριμένα στην εξοχική τοποθεσία Ριτσάτα, σε μία περίοδο που τα Επτάνησαπερνούσαν από τη γαλλική στην αγγλική προστασία. Από τη φύση του ήταν ενα σπινθηροβόλο πνεύμα, άνθρωπος ιδιαίτερα ανήσυχος, έξυπνος και ετοιμόλογος. Υπήρξε έντονα σατιρικός και αμετακίνητος στις απόψεις του, παραδίδοντας έργα που έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις της εποχής του. Το γεγονός ότι δε δίσταζε να εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις απόψεις του στηλιτεύοντας την υποκρισία, αποτέλεσε την κύρια αιτία για τη φυλάκιση, τους διωγμούς και τους αφορισμούς που υπέστη κυρίως από την εκκλησία αλλα και από τους διάφορους θιγόμενους της εποχής του.
Έζησε ολόκληρη τη διαδικασία της Ενωσης με την Ελλάδα, και μάλιστα αγωνίστηκε σκληρά με την πέννα του ενάντια στα πιστεύω των ριζοσπαστών για άνευ όρων παράδοση των Ιονίων Νήσωνστην Ελλάδα. Διέμεινε κατά τη διάρκεια των διωγμών του ανά περιόδους στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και το Λονδίνο, ενώ τα τελευταία του χρόνια βρέθηκε στο Αργοστόλι.
Ως γόνος πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων, σπούδασε νομικά στο Παρίσι, όμως το επάγγελμα του νομικού το εξάσκησε μόνο όταν είχε οικονομική ανάγκη. Υπήρξε μαθητής του Ανδρέα Κάλβου, ενώ γνώρισε και τον Διονύσιο Σολωμό, κάτι που ασφαλώς επηρέασε τη μετέπειτα πορεία του. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, την ποίηση, ενώ είναι πιο γνωστός ως λιβελογράφος. Ήταν παντρεμένος με την Πηνελόπη Κοργιαλένειου, από γνωστή και εύπορη οικογένεια του νησιού, με την οποία απέκτησε δύο γιους και εφτά κόρες.
Εξέδωσε αρκετές σατιρικές εφημερίδες όπως ο «Λύχνος», καυτηριάζοντας αδιακρίτως την ανηθικότητα, την αδικία, την υποκρισία. Πολλές φορές καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών και της ανικανότητάς τους, ενώ πολέμησε σκληρά τις θρησκευτικές προλήψεις και δοξασίες, κυρίως δε την αυθαιρεσία της θρησκευτικής αρχής. Στις 2 Μαρτίου 1856, ο μητροπολίτης Κεφαλλονιάς Σπυρίδωνας Κοντομίχαλος, στην αγγλοκρατούμενη τότε Κεφαλονιά, αφορίζει τον Ανδρέα Λασκαράτο λόγω του βιβλίου του «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς» και φυσικά το βιβλίο. Ο αφορισμός είχε προαποφασιστεί και συνταχτεί νωρίτερα (φέρει την ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 1856)[1]. Ο Λασκαράτος καταφεύγει κυνηγημένος στη Ζάκυνθο, αλλά στις 16 Μαρτίου 1856 αφορίζεται και εκεί, από τον μητροπολίτη της, Νικόλαο Κοκκίνη
Μίλτος Σαχτούρης(http://el.wikipedia.org/wiki)
Γεννήθηκε στην κλινική Λούρου στην Αθήνα και ήταν γιος του δικαστικού και νομικού συμβούλου του κράτους, Δημητρίου Σαχτούρη και της Αγγελικής Παπαδήμα. Από το γένος του πατέρα του καταγόταν από την Υδραϊκή οικογένεια των Σαχτούρηδων και ήταν εγγονός του αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού Μιλτιάδη Σαχτούρη και δισέγγονος του ναυμάχου του '21 Γιώργη Σαχτούρη.
Όταν ήταν πέντε ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Με την επίμονη προτροπή του πατέρα του, το 1937 άρχισε σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο σχολείο ήταν συμμαθητής με τον Επαμεινώνδα Γονατά. Το 1938 δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Mίλτος Xρυσάνθης ένα διήγημα στο περιοδικό Εβδομάδα. Το 1939 πέθανε ο πατέρας του. Μερικά χρόνια αργότερα (1944), αν και βρισκόταν στο τέταρτο έτος της Νομικής, έκαψε τα βιβλία που διάβαζε, αποφασισμένος να επιδοθεί αποκλειστικά στην ποίηση. Την βιβλιοθήκη του πατέρα του, με τα νομικού περιεχομένου βιβλία, την πούλησε. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπασχε από φυματίωση με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να παραμείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι. Την εποχή του Εμφυλίου υπηρέτησε στον στρατό.
Λασκαράτος
Ο Λασκαρατος επειδή έζησε σε εποχή που η πατρίδα του ήταν πολιορκημένη αυτό τον επηρέασε αρνητικά στην τέχνη του και εκφράζει τα βιώματα του.Επιθυμεί την ελευθερία και κατηγορεί τους άλλους για υποκρισία και τους λέει να επαναστατήσουν.
Σαχτούρης
Ο Σαχτούρης χρησιμοποιεί απλή παραστατική γλώσσα και εκφράζει τα συναισθήματα φόβου εξαιτίας του πολέμου που επικρατούσε αυτόν τον καιρό.
Γνώμη ομάδας
Η ποίηση δεν είναι αποκομμένη από τους ανθρώπους διότι τα ποιήματα είναι επηρεασμένα από τον πόλεμο διότι δεν μπορείς να γράφεις χαρούμενα ποιήματα εννοώ έξω επικρατή πόλεμος. Και από τα συνθήματα τον ανθρώπων τα οποία είναι επηρεασμένα από αυτά που έχουν δει.
Προβόδισμα
1)Στο ποίημα παρατηρείτε ομοιοκαταληξία διαφορετική από τις άλλες δηλαδή ο πρώτος στοίχος κάνει ομοιοκαταληξία με τον τέταρτο και ο δεύτερος με τον τρίτο
2) Οι στίχοι έχουν ολοκληρωμένο νόημα
Ο στρατιώτης ποιητής : 1)Δεν υπάρχει ομοιοκαταληξία αλλά επανάληψη κάποιων στίχων 2. Οι στοίχοι δεν έχουν ολοκληρωμένο νόημα και κάποια λέξη μπορεί να είναι ένας ολόκληρος στίχος
Στο πρώτο ποίημα (του Λασκαράτου) παρατηρούνται στοιχεία παραδοσιακής ποίησης:
1)έχει ομοιοκαταληξία.
2)έχει γνωρίσματα καθαρεύουσας γλώσσας
Το δεύτερο ποίημα ( του Σαχτούρη)είναι μοντέρνο διότι:
1) δεν υπάρχει ομοιοκαταληξία
2) η γλώσσα είναι απλή δημοτική
2η ερώτηση
Προβόδισμα
Το ύφος του είναι σατιρικό και η ποίηση κριτικάρει τα αρνητικά της κοινωνίας.
Ο στρατιώτης ποιητής: Η ποίηση επηρεάζεται από τα ιστορικά γεγονότα όπως όταν επικρατεί πόλεμος.Δηλαδή σε περίοδο πολέμου δεν υπάρχει η διάθεση να γραφτεί η ποίηση ούτε να υπάρχει τέχνη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Και τα δύο ποιήματα είναι αυτοαναφορικά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Αυτό που έχω να παρατηρήσω για την ομάδα σας είναι, όσο δούλευε, την καλή συνεργασία.
Άλλος έγραφε, άλλος διόρθωνε τα ορθογραφικά λάθη, όλοι μαζί σκέφτονταν...
Ωραίο κείμενο,καλή δουλειά.
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να επεξεργαστείτε περισσότερο το κείμενο αντί της αντιγραφής που έγινε...Αυτο διακρίνεται απο το εκλεπτυσμένο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται και στη δυσκολία κατανόησής του..πολύ καλή προσπάθεια..μπράβο!
Δημοσίευση σχολίου