Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013
ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ
Σε ένα τμήμα της Γ΄τάξης εφαρμόστηκε εισαγωγικό σενάριο με τίτλο "Ποίηση και υπερρεαλισμός". Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και έγραψαν τις απαντήσεις τους, οι οποίες και παρουσιάζονται παρακάτω:
ΟΜΑΔΑ Β
ΟΜΑΔΑ: B.Δ, ΑΛ. Γ., ΑΘ.ΑΡ., Π.Κ.
Β΄ΟΜΑΔΑ
ΠΟΙΗΜΑ: <<Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ>>
• Στο ποίημα παρατηρούμε μία τάση προς αποφυγή από την πραγματικότητα και επιρροές από τον υπερρεαλισμό, καθώς απουσιάζουν τα σημεία στίξης. Το νόημα σε πολλούς στίχους ολοκληρώνεται συνεχίζοντας στον αμέσως επόμενο. Έτσι έχουμε το φαινόμενο του διασκελισμού. Στο ποίημα απαντώνται ακόμα και πολλές εικόνες αν και πιο σωστά το ίδιο το ποίημα αποτελεί μία εικόνα από μόνο του. Στην πρώτη στροφή παρατηρείται μία μεταφορά στ.3-4, καθώς και μία οπτικοακουστική εικόνα. Στην δεύτερη στροφή εκτυλίσσονται τα γεγονότα μέσα από κινητικές και οπτικές εικόνες. Και εδώ έχουμε μεταφορές και ο συνολικός λόγος του ποιήματος παρουσιάζεται κομματιαστός δηλαδή με ασθματικό ύφος. Αυτό παρατηρείται από το γεγονός ότι το ποιητικό υποκείμενο σε άλλους στίχους μακρολογεί ενώ σε άλλους συμπυκνώνει το λόγο του.
• Στην Τρίτη και τελευταία στροφή βλέπουμε την απαισιόδοξη στάση του δημιουργού καθώς ο ίδιος αναφέρει ότι <<δεν έχω γράψει ποιήματα και μόνο σταυρούς σε μνήματα καρφώνω>>. Το ποίημα φαίνεται επηρεασμένο από αρνητικά γεγονότα και κατά πάσα πιθανότητα από περιόδους πολέμου. Καταγράφονται εδώ επιπλέον και οπτικές εικόνες και μεταφορές, οι οποίες όμως έχουν έντονο το υπερβατικό στοιχείο. Η τελευταία στροφή αποτελεί ίσως και μία απολογία του ποιητή ,έμμεσα, το γιατί δηλαδή ο ίδιος δν έχει γράψει πολλά ποιήματα. Το ποίημα εξελίσσεται μέσα από περιγραφές με την αφήγηση των αρνητικών γεγονότων. Είναι αυτοαναφορικό μιλάει δηλαδή για την ποίηση. Ο ποιητής είναι ομοδιηγητικός καθώς συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη του έργου του και παράλληλα έχουμε εσωτερική εστίαση. Ωστόσο δεν είναι παντογνώστης αφού γνωρίζει τα γεγονότα αυτά που ο ίδιος βιώνει. Έτσι, ο λόγος, όπως προαναφέρθηκε, είναι κοφτός χωρίς σημεία στίξης. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την εικονοπλασία και τα σχήματα λόγου, καθιστούν το ποίημα υπερρεαλιστικό καθώς φανερώνεται μέσα από αυτά η προσπάθεια του ποιητή να ξεφύγει από την πραγματικότητα και το συνηθισμένο. Θέλει να κάνει πιο ζωντανά, πιο παραστατικά τα βιώματά του, τα συναισθήματά του και γι' αυτό επιλέγει τον υπερρεαλισμό.
•
Πηγή φωτογραφίας:
http://poihsh-logotexnia.blogspot.gr/2012/06/blog-post_735.html
Η παραπάνω φωτογραφία είναι υπερρεαλιστική, αφού κυριαρχεί τα ονειρικό και υπερβατική στοιχείο και απέχει από την πραγματικότητα και τη λογική.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου