Παρασκευή 5 Απριλίου 2013
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΤΥΡΑΝΝΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ Α.Κ ΚΑΙ Ε.Μ.
1.site wikipedia ΤΥΡΑΝΝΙΑ
Οι Τριάκοντα ήταν μια ολιγαρχική κυβέρνηση που την αποτελούσαν τριάντα άτομα,όπου διαδέχτηκε την αθηναική Δημοκρατία μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.
Είχε διάρκεια οκτώ μήνες. Σε αυτό το διάστημα οι Τριάκοντα εγκαθίδρυσαν ένα καθεστώς τρόμου. Οι αντίπαλοι τους μπορούσαν να βρούν ξαφνικό θάνατο χωρίς να προηγηθεί δίκη.Δημιούργησαν μια σωματοφυλακή από αδίστακτους νεαρούς οι οποίοι κουβαλούσαν μαχαίρια κατω από την μασχάλη και παραμερίζοντας τους θεσμούς χρησιμοποιούσαν την τρομοκρατία προς τους βουλευτές (ΕΛΛΗΝΙΚΑ κεφ3 παραγρ. 50) επίσης προχώρησαν σε μια σειρά από εκτελέσεις μετοίκων και πλουσίων πολιτών, ώστε να δημεύσουν την περιουσία τους.( ΕΛΛΗΝΙΚΑ κεφ4 παράγρ.1-7)
2.site ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ ΘΕΜΑ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΤΥΡΑΝΝΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
Η σκληρότητα των πράξεών τους οφείλεται κατά την γνώμη μου επειδή ο Κριτίας είχε εξοριστεί από τον λαό, και από προσωπικό μίσος και λόγω της απληστίας του χρήματος.
3.site wikipedia ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ
Αλλη περίπτωση τυραννικού καθεστώτος στον αρχαίο κόσμο ήταν το τυραννικό καθεστώς του Πολυκράτη.
Εκμεταλεύτηκε μια γιορτή της Ηρας όταν όλοι βρίσκονταν έξω από την πόλη και ανέτρεψε το καθεστώς μαζί με τους αδελφούς του.Μοίρασε το νησί σε τρία μερη και ο καθένας διοικούσε από ένα.
Η απληστία και η τρομοκρατία που χαρακτηρίζει τους τυράννους στιγμάτισε και τον Πολυκράτη όπου δεν δίστασε να σκοτώσει τον ένα του αδελφό, και να εξορίσει τον άλλο.
4.site wikipedia ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Για να εδραιώσει την εξουσία του σκότωσε ή εξόρισε τους γεωμόρους οι οποίοι επιθυμούσαν να εγκαταστήσουν στην Σάμο ολιγαρχικό πολίτευμα
Και στα δύο τυραννικά καθεστώτα βλέπουμε πως οι τύραννοι ανέβαιναν στην εξουσια με την βία χωρίς να είναι σύμφωνοι η βούληση της πλειοψηφίας.Οι δολοφονίες και οι
εξορίες αποτελούσαν την δεύτερη φύση τους. Παρατηρούμε πώς ο Κριτίας με εκφοβισμό και συκοφαντία οδήγησε τον Θεαμένη στον θάνατο- το ίδιο έκανε και ο Πολυκράτης για τον αδελφό του τον Παντάγνωτο (Ηροδότου Ιστορίαι Βιβλίο Γ 39.1-3)
Η Αθηναική Δημοκρατία δυστυχώς επηρεάστηκε από την ιμπεριαλιστική ιδέα να δημιουργήσει ένα ισχυρό εμπορικό κράτος χωρίς να μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις των πόλεων της Συμμαχίας που δυσαρεστούνταν με την απώλεια της ανεξαρτησίας τους-καθώς και η μεταφορά του ταμείου όλων των Ελλήνων που είχε δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των περσών, ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ από το ιερό νησί της Δήλου στην Αθήνα και η διοχέτευση των πόρων αυτών αποκλειστικά για την δημιουργία της <Αθηναικής Αυτοκρατορίας>.
Η απληστία- τρομοκρατία δυστυχώς άγγιξε την Αθηναική Δημοκρατία. Και τα δύο καθεστώτα δεν έδειξαν σεβασμό στους θεσμούς και ιδιαίτερα η Αθηναική Δημοκρατία έδειξε το σκληρό της πρόσωπο όχι στον εχθρό αλλά στους Συμμάχους . Γι αυτό η ωμότητα της πράξης αυτής θεωρείται η μεγαλύτερη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου